Nanoblogg.se

Klarar sig sommarstugan över vintern?

Läggning av tegeltak

Har du lyckan att ha ett sommarstuga i någon form? Grattis! Det är få förunnat att ha en härlig plats på landet att kunna slappna av i några veckor på sommaren eller för all del under hela året om stugan är vinterbonad eller åtminstone har rejäla eldstäder som håller den varm när du är där.

Men hur ser det ut med underhållet? Sommarhus får ofta lida då det sista man tänker på när man är där är att fixa och dona med det praktiska. Det har du troligtvis nog av i vardagen och önskar bara komma ut och få sätta dig och titta ut över en äng, skogsbacke eller kanske en sjö, slappa i hängmattan, äta frukost i det gröna och bara ta det lugnt.

Men med en sommarstuga kommer även ett ansvar för att hålla den i skick förstås. Som tur är behöver man inte göra allt själv utan kan anlita duktiga hantverkare som gör jobbet snabbt istället för att slösa sina surt förvärvade semesterdagar på att måla fasader, reparera tak och vittrande murstockar.

Taket är husets viktigaste del

Det som är absolut viktigast för att ett hus ska hålla är taket. Har du exempelvis en stuga i Södermanland så kan du gärna Googla på takläggare Nyköping för att hitta ett passande företag som kan hjälpa dig om taket behöver renoveras eller helt bytas ut.

Det är inte en helt gratis åtgärd, men genom att åtgärda taket nu innan det blir allt för dåligt så kommer du att spara både pengar och besvär senare. Har du ett tegeltak så går det många gånger att spara de takpannor som fortfarande är hela och bara byta ut de underliggande skikten samt tegelpannor som har fått stryk. Så kan du spara ytterligare.

Även för ditt fritidshus har du rätt att göra ROT-avdrag för arbetskostnaden. Även det ett skäl till att anlita ett proffs.

Vinterisolera taket för att kunna använda stugan oftare

Om du ändå är på gång med att renovera taket så kan det vara värt att överväga att isolera det. Det kommer att hjälpa dig att spara pengar på uppvärmningen när du är i huset och du kan utnyttja det också under vintertid om du skulle vilja.

Även om du skulle ha gratis ved så hjälper isoleringen till att skapa ett mer behagligt inneklimat och du får mindre problem med att det bildas istappar längs takkanten.

För extra komfort så kan du installera en luftvärmepump som du kan fjärrstyra och starta innan du åker ut till stugan. Så slipper du komma till ett iskallt hus om du känner för att åka dit under en helg. 

En luftvärmepump kan du också låta stå på med låg effekt för att hålla luften torr och temperaturen jämn i huset. Starka temperaturskillnader är nämligen ett av de problem som sommarhus ofta dras med. Låter du istället huset vara uppvärmt konstant med en temperatur på runt 15-16 grader så kommer du att slippa många problem med kondensbildning och fukt som annars kan ge upphov till unken lukt.

Kort sagt, passa på att underhåll din stuga nu så kommer den att ge dig glädje och sommarro under många år framöver.

Back to Top