Nanoblogg.se

Miljösmartare bil som laddas hemma

Uppdaterad: 24 mars 2021

Ska du köpa elbil och funderar på hur du kan ladda din elbil hemma och kanske på jobbet? Vad gäller? Hur går det till? Hybrid eller enbart elbil? Vad ska du tänka på när du vill ladda i hemmet?

I princip alla svenskar funderar väl på miljösmartare alternativ till bensin och etanol. Går du också och funderar på att skaffa en elbil eller åtminstone en hybrid? Tänker du att du hellre betalar för el än för bensin. Och att det är smartare att ladda sin bil med el från vind och vattenkraft än med bensin. Om du beslutar dig för att din nästa bil ska bli en elbil så är du helt rätt ute. Du värnar om både hälsa, miljö och ekonomi. Men hur funkar det rent praktiskt? Hur bor du? Har du egen villa, radhus eller bostadsrätt? Olika boenden har olika förutsättningar. Enklast är det förstås för dig som är ensam ägare och har full bestämmanderätt över elen kopplad till din fastighet.

Hur går det till?

En elbil behöver en speciell laddbox som kopplas direkt på din elcentral i hemmet. Att ladda en elbil i ett vanligt eluttag är väldigt riskfyllt då det kan orsaka överhettning och brand. Du behöver alltså installera en egen elbilsladdare i hemmet. Denna får olika effekt beroende på vilken huvudsäkring du har i huset. Att ladda din elbil med separat laddbox är både säkrare och betydligt snabbare. Så när du tittar på ny bil – se till helheten och planera även för installation av laddbox där du bor. Bor du i radhus kan du behöva ha en större dialog kring hur elen mäktar med en laddbox och hur ni kan lösa det gemensamt. Det kan vara så illa att den gemensamma elen inte mäktar med laddning av en mängd elbilar samtidigt.

Elbilsladdning för bostadsrätter och arbetsplatser

Bor du i en bostadsrättsförening handlar det också om ett gemensamt beslut att installera laddboxar. Här har ni förhoppningsvis kapacitet för sådan laddning i elnätet och på er huvudsäkring. Oavsett så kommer det till gemensamma beslut då ni är flera boende i fastigheten. Vanligtvis är flera av de boende intresserade av att vara miljösmarta och föreningen kan troligen installera ett antal gemensamma laddplatser. På arbetsplatsen har ni förhoppningsvis redan en ledning i framkant som erbjuder laddplatser så du kan ladda även medan du är på jobbet. Din flexibilitet blir ju klart större om du har möjlighet att ladda både hemma och på arbetet.

Back to Top