Nanoblogg.se

Mörkläggningsgardiner – en viktig detalj i sovrummet

Hur sover du om nätterna? Idag ser man att många har problem med den egna sömnen. Man sover för lite – och man sover för ryckigt. Detta skapar problem under resten av dagen och där man får svårt att prestera i den takt man vill. Man blir lynnig, irriterad och har svårt att koncentrera sig. Detta kan få förödande konsekvenser i både arbetet och i mer sociala sammanhang.

Hur kan man då sova bättre? Vi tänkte rada upp några tips som du kan anamma om du har problem med att hitta sunda sovrutiner. Tips som rör allt från ditt beteende vidare till rena inredningsfrågor. Sömnen är extremt viktig: både din kropp och din hjärna behöver vila. Det första tipset gäller just det senare:

  • Lägg bort mobilen. Forskning som gjorts under senare år visar på att sämre sömn till mångt och mycket hör ihop med vårt behov – beroende, i vissa fall – av att kolla mobilen i tid och otid. Varje gång vi tittar på skärmen så vaknar vår hjärna till. Man kan ofta tro att det handlar om det motsatta och att vi ska bli trötta av att scrolla flödet i våra sociala medier. Så är inte fallet. Genom att förvandla sovrummet till en mobilfri zon så skapar du bättre förutsättningar för en god natts sömn. Svårt att varva ner och komma till ro? En bok är fortfarande en av de bästa huvudkuddar du kan använda dig av!
  • Mörkläggningsgardiner. Att ha mörkt i sovrummet ger dig bra förutsättningar att sova – och just mörkläggningsgardiner stänger effektivt ute allt ljus, samtidigt som de också blockerar visst oljud utifrån. Mörkläggningsgardiner är dessutom snygga och fungerar som en bra inredningsdetalj att fånga upp övrig interiör i sovrummet med. Du får en känsla av hotell – och vem kan sova dåligt i ett sådant?
  • Lugna färger. Inredningen i ett sovrum ska primärt bjuda in till sömn. Naturliga, lugna färger får dig att slappna av och sådana rekommenderas framför färger från den mer explosiva paletten. Kombinera detta med mysiga nattlampor och sköna textilier på golvet – en heltäckningsmatta är idag ett vanligare val. Ditt sovrum ska vara en plats där du känner harmoni. Spänning finns det andra rum att vrida inredningen mot.
  • Säng- och sängkläder. Hur gammal är din säng? En ny säng handlar om en en investering. Får du ont av att sova så är detta ett tecken på att din säng inte längre fyller dina behov. Med tanke på den tid vi spenderar i sängen så är det konstigt att denna fråga inte är mer aktuell än vad den är. Sängkläder är även de viktiga. Unna dig ett nytt bäddset, se till att bädda rent mer frekvent och ta – ännu en gång – fram den där hotellkänslan i ditt sovrum.
Back to Top