Arvsrätten är en lagreglerad fördelning av tillgångar när någon avlider. Den svenska arvsrätten skiljer sig något från andra länder genom att en bröstarvinge alltid har rätt till en laglott.
Juridiska termer kan ibland verka föråldrade, och det gäller även inom arvsrätten. Laglott, bröstarvinge och arvslott är inte ord som används i vardagligt tal, men för dem som arbetar inom juridiken är det ett tydligt och begripligt språk.
Enligt de lagar som styr den svenska arvsrätten har man rätt att själv bestämma hur ens tillgångar ska fördelas efter ens död. Dock kan man aldrig testamenta bort bröstarvingars rätt till sin laglott. I filmer kan man höra om en far som utesluter ett av sina barn från testamentet och gör henom eller henne arvlös, men sådana situationer kan aldrig uppstå i Sverige.
Konflikter uppstår ofta vid fördelningen av ett arv. Man kan anse att den ena personen har fått något som är mer värdefullt eller har större emotionellt värde än den andra. Särkullbarn kan tycka att de har större rätt till en del av arvet, och en sambo kan bli av med sitt gemensamma hem.
Om man har några tvivel eller frågor är det bäst att kontakta en jurist eller advokat som är specialiserad inom arvsrätt. På så sätt får man hjälp av en kunnig och opartisk person som kan granska testamentet och fördelningen av tillgångarna.
Det är ingen idé att försöka lösa situationen på egen hand, då det ofta är starka känslor inblandade. Risken är att man bara skapar djupa konflikter som kan förstöra under många år framöver.