Nanoblogg.se

Dolda fel – hus med oväntade brister

Dolda fel på ett nyköpt hus är en husköpares värsta mardröm. I vissa fall kan du dock häva köpet, med hjälp av en erfaren advokat inom fastighetsjuridik.

Även om du besiktigat huset efter konstens alla regler innan du köpte det, kan du även drabbas av obehagliga överraskningar när du väl har flyttat in. Brister i fastigheten som inte uppdagas förrän en tid efter besiktning kallas för dolda fel, och kan ge upphov till komplicerade rättstvister mellan köpare och säljare.

Som köpare har du egentligen en mycket stor plikt att undersöka huset efter alla möjliga fel innan köp. (Så kallad undersökningsplikt.) Du kan inte bara köpa ett hus utan att undersöka det, och påstå i efterhand att uppenbara brister ska räknas som dolda fel. Men självklart finns det en mängd situationer där brister i fastigheten faktiskt rör sig om dolda fel.

Dolda fel kan vara så allvarliga att du kan häva köpet

Du bör självklart anlita en advokat som hjälper dig driva ärendet, om du upplever att huset inte håller den standard som du hade anledning att tro att det gjorde när du köpte det. Advokathjälp vid dolda fel får du hos en kompetent fastighetsjurist.

Du har möjlighet att få köpet hävt, om fastigheten visar sig ha mycket allvarliga brister. Det gäller dock att det inte gått mer tid än ett år efter köpet. I alla fall så länge som säljaren inte dolt felen med uppsåt. Kan du visa att säljaren medvetet undanhållit information kan köpet hävas även efter längre tid än ett år.

Back to Top