Nanoblogg.se

Träd och rostiga bilar

Innan staten började ha kontroll över vart gamla fordon tog vägen så stod de ofta i naturen och rostade sönder. Under många år nu har man istället en funktion som heter bilskrot dit bilen tas.

Om man besöker en gammal övergiven gård så kan man ibland hitta sönderrostade fordon som traktorer, motorcyklar och bilar. Det är minnen från en tid när man helt enkelt gjorde sig av med sitt ej fungerande fordon där man ville. För miljön och djuren var det en katastrof. Drivmedel, olja, elektronik, batterivätska med mera hamnade i naturen och rann ner i grundvatten och vattendrag. Den trasiga karossen var inte bara tråkig att se på utan också en risk för frigående och vilda djur. De kunde fastna i bilen eller skära sig på den. Därför har man numera kontroll över vad som händer med bilar som inte längre ska användas. Även fast det varierar ifall man får betalt eller ej så är det inte lagligt att kassera en bil i naturen. Det är dessutom lika enkelt att lämna bilen till en bilskrot som att göra sig av med den på annat sätt.

Kompis med bärgare

Även om ägare ibland själva kör sina bilar till skroten så är det troligen vanligare att bilar anländer med hjälp av en bärgare. Det är oftast bilar som är i så pass dåligt skick att de inte längre går att köra. Olyckor är en vanlig anledning till att bilar skrotas. Men även att motorn skurit på grund av exempelvis en trasig kamrem. Som ägare får man göra en värdering över vad det kostar att laga och om bilen är värd det. På en äldre bil kan delar gå sönder på löpande band och då kan det vara billigare att köpa en ny istället.

Hel eller i delar

En bilskrot i Stockholm får ofta in bilar i ett skick som ser bra ut men där innanmätet är förstört. Ibland händer det att bilar varit med om olyckor där de gått i delar. Ibland så illa att man knappt kan se att det varit en bil. Om man får använda sig av en eller flera bärgare för att köra bilen till skroten spelar ingen roll. Det är ändå första anhalten som en bil tar efter att den tagits ur trafik. Här går man igenom bilen och tar hand om allt miljöfarligt. Efter att fungerande delar monterats bor går karossen till återvinning.

Back to Top