Nanoblogg.se

Underhåll bilen så håller den längre

Biltvätt med högtryck

Som bilägare finns det en hel del man bör tänka på för att ge sin bil en så lång livslängd som möjligt. Dels så bör man förstås köra den skonsamt. Har du inte tagit en kurs i eco driving ännu så rekommenderas det varmt. Du kommer att lära dig att köra på ett sätt som är både skonsamt för motorn och som hjälper dig att spara på bränslekostnaderna.

Viktigt är också att att utföra bilservice enligt de intervaller som biltillverkaren föreskriver. Reglbundna byten av olja och filter håller motorn i skick och även andra slitdelar som behöver bytas bör göras enligt serviceboken. Särskilt större åtgärder såsom kamremsbyte (om du har en bil med kamrem och inte med kamkedja) måste du definitivt göra i tid för att undvika ett motorhaveri. Det är inte helt gratis förstås, men att hela motorn går sönder är förstås ännu dyrare.

Slipp rost med regelbunden tvätt

Att tvätta bilen regelbundet är också en av de bästa åtgärder som du själv kan göra för att den ska hållas i gott skick. Minst en gång per månad bör du tvätta bilen för att den ska ha ett fullgott skydd. På vintern kan du behöva tvätta den oftare än så, särskilt om du bor i en del av landet där det saltas mycket på vägarna. Se åtminstone till att svänga förbi en gör det själv-hall och spola av den med högtryckstvätt varannan vecka om du inte hinner med en full tvätt.

Att tvätta bilen hjälper till att förebygga rostbildning. Ännu bättre är det förstås om du dessutom behandlar bilen med någon form av lackskydd så tål den smuts och föroreningar bättre.

Bättre andrahandsvärde

En välskött bil får ett klart bättre andrahandsvärde, vilket givetvis också är ett gott skäl till att ta hand om sin bil – oavsett om du äger den själv eller om du har en leasingbil som ska återlämnas om något år.

Regelbundet underhåll gör att du kan sova gott om nätterna då risken för att något oförutsett händer som lämnar dig strandsatt längs någon landsväg mitt ute i ingenstans minimeras. Så för att sammanfatta: Serva bilen enligt serviceboken, åtgärda fel som du upptäcker snarast möjligt och tvätta bilen regelbundet så kommer du att ha en trotjänare som följer med dig i många år framåt.

Back to Top