Nanoblogg.se

Viktigt att tänka på vid en renovering (upplagd)

Man kan i dagsläget se att allt fler privatpersoner lägger ner både tid och pengar på sina egna hem i form av renoveringar. Något som antingen sker på egen hand eller genom extern hjälp i form av olika hantverkare. Det sistnämnda – att man tar professionell hjälp – är naturligtvis att föredra i de allra flesta fall då man genom detta får jobbet utfört på ett korrekt sätt och där man i och med detta också slipper oroa sig för eventuella framtida skador.

Det som dessutom talar för att man i dagsläget ska välja detta alternativ är att man numera också kan få sina hantverksjobb utförda till ett billigare pris. I och med att man i dagsläget kan använda sig av sitt rot-avdrag då man renoverar så kan man kapa kostnaden för arbetet i fråga med upp till 50%.

Vi kan ge ett snabbt exempel på hur detta kan se ut i praktiken och vi säger här att det är du som ska renovera ditt badrum i Stockholm och där du kontaktar en plattsättare för att sätta kakel och klinkers. Det du gör här är att du först och främst kollar på Skatteverkets hemsida att du verkligen är berättigad att använda rot-avdraget och här säger vi att så är fallet; du får använda denna skattesubvention.

Den plattsättare du anlitar sätter igång med att kakla ditt badrum och då denne är klar så har hans arbetskostnad landat på 50.000 kronor. En summa som du – i och med att rot-avdraget går att använda upp till 50.000 kr/år och person – drar av halva kostnaden på. I slutändan betalar du alltså 25.000 kronor för arbetet som denna plattsättare utfört i ditt badrum i Stockholm. Där kan man således se en stor anledning till att man alltid ska överväga att kalla in professionell hjälp då man överväger att renovera.

Med detta sagt så ska vi även tillägga att vi naturligtvis inte förbjuder någon att renovera och göra om saker på egen hand i sina hem. Tvärtom – det kan vara väldigt roligt och det kan vara både utvecklande och givande; generellt sett så klarar vi av mer än vad vi tror. Svårigheten i att renovera handlar i många fall om att kliva över tröskeln och att verkligen våga ge sig i kast med projektet i fråga.

Naturligtvis så ska man även tillägga att det är en viss skillnad i projekt och att man alltid ska rådfråga en utbildad person innan man sätter igång. Det vill säga, vad får jag göra, kan jag göra det och hur mycket pengar kommer det att kosta samt hur lång tid kommer det att ta? Frågor som man måste få ett svar på innan man sätter igång och vid minsta tveksamhet så bör man nog överväga att betala lite extra för extern, professionell hjälp.

Om man vi säger att – som i exemplet ovan – det handlar om en badrumsrenovering så innehåller ett sådant projekt flera olika moment och här kan faktiskt en slags mellanväg vara att föredra om man står inför en renovering. Det vill säga: man kan på egen hand förbereda och göra vissa saker medan man kallar in hjälp för andra delar. Vi förklarar nedan vad vi menar med detta.

Dela upp din badrumsrenovering

Vi kan här först och främst säga att du vid denna renovering av ditt badrum i Stockholm vill ha golvvärme installerad. Det här kräver att du anlitar en elektriker och om du inte gör det så har du också brutit mot lagen. Det spelar ingen roll hur utförliga och lättbegripliga instruktioner som medföljer den golvvärme du köpt – installationen ska alltid utföras av en behörig elektriker. Med detta sagts så kan vi dock fortsätta och om vi börjar med den yrkesroll vi beskrev ovan i form av en plattsättare och hur vi tycker att du ska agera här så tycker vi att du först kan prova. Det vill säga; börja med att läsa på om hur man lägger kakel och prova dig sedan fram.

Till protokollet ska dock här tilläggas att det är svårt att kakla och att det tar väldigt mycket tid, risken är ganska stor att du gör fel, att du tvingas riva och börja om. Kakel är dessutom ganska dyrt och här kanske det är bäst att undvika så mycket svinn som möjligt och därför kontakta en plattsättare enligt exemplet ovan. Det finns andra moment som är lättare!

Köp en nyckelfärdig lösning från IKEA

Ett populärt och enkelt sätt att renovera ett badrum är att man köper nyckelfärdiga satser från exempelvis IKEA och monterar dessa på egen hand. Där får man nämligen exakta instruktioner som är både enkla att följa och som är lagom utmanande för privatpersoner. Det handlar alltså om att man sätter stommar på egen hand, man monterar skåp och duschväggar och man gör i stort sett allting och där riskerna för att misslyckas också är väldigt små.

Tipset här är dock att man är två då man väl ska sätta badrummet på plats. Skåp och andra detaljer är tunga nog som de är och om man dessutom ska skruva och pricka in rätt saker i rätt hål så kan fyra händer vara att föredra framför två. Att köpa ett nyckelfärdigt badrum och endast ta hjälp av en plattsättare för kakel och klinkers är således den väg vi rekommenderar då det kommer till en renovering av ett badrum.

Dessutom så är dessa badrum ofta väldigt snygga och väldigt hållbara också så man behöver verkligen inte känna några dubier kring detta. Det finns nyckelfärdiga badrum hos de flesta större återförsäljarna av byggmaterial – Bauhaus, K-rauta, Hornbach – och samtliga har den fördelen att de inte kräver så mycket förkunskaper för att montera. Perfekt för en hemmasnickrare således.

Back to Top